HomeKleurstalenPrijzenBestellen
EntRy Vouwgordijnen - 0412-750331

Wat zijn vouwgordijnen?

Heb je wel gehoord van vouwgordijnen, maar weet je niet precies wat dat zijn? Of wil je meer informatie over vouwgordijnen? Op deze pagina vindt je achtergrond informatie over vouwgordijnen.

Vouwgordijnen zijn gordijnen die met koordjes omhoog en naar beneden kunnen worden gehesen. Vouwgordijnen vouwen bij het ophijsen in plooien en met de hoogte waarop ze opgehesen worden kan de hoeveelheid instralend licht geregeld worden. Meestal worden vouwgordijnen aan een bovenlat of ophijssysteem voor het raam bevestigd.

Vouwgordijnen - geschiedenis

Vouwgordijnen, ‘roman blinds’ in het Engels, worden vaak geassocieerd met het oude Rome, hoewel de oorsprong niet eenduidig bekend is. Wat wel bekend is, is dat de straten van Rome onverhard waren of verhard met kasseien en er veel gebouwd werd. Met name toen het Colosseum gebouwd werd en er veel steen gehouwen werd, was er veel stof in de lucht. Tevens liepen de temperaturen in de zomer hoog op en vandaar dat de Romeinen natte doeken voor de ramen hingen. Het stof bleef in de doeken hangen, de zon werd tegengehouden en het verdampende water gaf verkoeling. Dit waren de voorlopers van de (vouw)gordijnen.

In de hoogtijdagen van het Colosseum zat het publiek hele dagen in de open lucht. Om deze langdurige blootstelling aan de zon te verlichten bevestigden de Romeinen lange luifels aan de muren die uitgeschoven werden ter bescherming tegen de zon. In tegenstelling tot wat tegenwoordig ‘roman blinds’ genoemd worden, werden deze luifels horizontaal uitgeschoven.

Het is waarschijnlijk dat zich hieruit de vouwgordijnen hebben ontwikkeld met als functie om de zon en hitte buiten te houden. De Romeinen waren zeer creatief en zo ook met hun vouwgordijnen. Ze bedachten het idee om banen van lichte stof en roedes van licht hout te gebruiken en er werden in de loop der tijd trekkoordjes aan toegevoegd om deze gordijnen op te kunnen hijsen. Naast de functionele aspecten werden ze ook een vorm van decoratie en werden versierd met prachtige patronen en kleuren.

Door de jaren heen heeft het gebruik van vouwgordijnen zich over heel Europa en zelfs de wereld verspreid. Tot voor de tweede wereldoorlog hadden in Nederland menige boerderijen vouwgordijnen voor de ramen, in dit geval om de warmte binnen te houden.

De laatste decennia heeft er een continue innovatie plaatsgevonden en zijn systemen met ophijskettinkjes en radermechanieken ontwikkeld waardoor de gordijnen makkelijker opgehesen kunnen worden en strakker voor de ramen hangen. Ook worden vouwgordijnen nogal eens gevoerd om zo een extra warmte-isolerend en verduisterend effect te krijgen.

Vouwgordijnen - moderne tijd

Vouwgordijnen zijn er in vele soorten en maten. Maar in overeenkomst hebben ze dat ze vervaardigd zijn van een stoffen paneel en dat ze omhoog gehesen kunnen worden waarbij de stof zich in plooien vouwt. Ze worden opgehesen met koordjes die aan de onderkant van de stof zijn bevestigd en op verschillende hoogtes door de stof of daaraan bevestigde ringetjes lopen. Vouwgordijnen kunnen uitgevoerd zijn met baleinen, lange staafjes die in een tunnel door de stof lopen, waardoor het doek gelijkmatig opgehesen wordt.

In principe kunnen vouwgordijnen van vele verschillende stoffen gemaakt worden. Echter, gezien vouwgordijnen veelal in een kozijn geplaatst worden, dienen deze exact op maat gemaakt te worden en niet te krimpen na een wasbeurt. Zou de stof krimpen dan past het niet meer precies in het kozijn en ontstaan er brede kieren. Synthetische stoffen bezitten een krimpfactor van veelal minder dan 1% waardoor deze bij uitstek geschikt zijn voor de productie van vouwgordijnen.

Synthetische (polyester) stoffen zijn er in vele uitvoeringen, van transparant als vitrage tot nagenoeg verduisterend. Ook kunnen ze verschillende strukturen hebben, zoals een linnenlook, en een grovere of fijnere weving. Bovendien zijn er synthetische stoffen in de handel met een verscheidenheid aan patronen en kleuren.

Soorten vouwgordijnen

Vouwgordijnen kunnen ingedeeld worden in een aantal verschillende stijlen zoals hieronder beschreven.

Vlakke vouwgordijnen

Het eerste, klassieke type is het vlakke vouwgordijn, dat in neergelaten toestand vlak voor het raam hangt. De vlakken tussen de tunnels vouwen mooi op in plooien die over elkaar heen vallen. Dit type vouwgordijn heeft een strak uiterlijk en past goed in ruimtes waar een stijlvol design gewenst is en het interieur niet dient af te leiden.

Het vlakke vouwgordijn is volledig functioneel en kan tot op elke gewenste hoogte opgehesen worden. Het gordijn kan van verschillende materialen gemaakt worden, maar idealiter worden 100% synthetische stoffen gebruikt. Ze ogen vaak het mooist als ze in het kozijn (‘in de dag’) gehangen worden. Dit type vouwgordijn heeft een gestroomlijnd uiterlijk, benodigd relatief weinig stof, en is zodoende een voordelige, doch meest stijlvolle variant onder de vouwgordijnen.


Waaier type

Dit type vouwgordijn behoudt de plooien enigszins in neergelaten toestand. De plooien verbergen de naden van de tunnels. Voor de productie van deze vouwgordijnen is meer stof benodigd van voor de vlakke vouwgordijnen, en deze zijn daarom ook iets hoger geprijsd. Ook dit type vouwgordijnen kan van verscheidene materialen vervaardigd worden, maar ook hier verdienen de synthetische stoffen de voorkeur. Stoffen met patronen zijn minder geschikt, gezien het wegvallen van gedeelten onder de plooien.

Deze vouwgordijnen passen in een meer decoratief interieur en springen meer in het oog dan de vlakke vouwgordijnen. De indruk is tevens minder rustig.


Vouwgordijnen zonder baleinen

Baleinloze vouwgordijnen creëren een nonchalante sfeer gezien de stof een gedrapeerd uiterlijk heeft in opgehesen toestand. Bij deze vouwgordijnen worden geen tunnels gestikt en in opgehesen toestand hangen de plooien in een gebogen vorm. Dit type kan vervaardigd worden uit vele typen stoffen, maar ook hier geldt de voorkeur voor stoffen die niet krimpen, hoewel in midere mate. Patronen in de stof leveren geen probleem op.

Top Down - Bottom Up

Er bestaan speciale systemen waarbij het vouwgordijn van boven naar beneden geopend wordt, waarbij de plooien zich onderaan het gordijn opstapelen. Dit type vouwgordijn biedt met name voordelen als privacy van belang is; het gordijn kan van boven (en ook vaak van onder) geopend worden zodat zoveel mogelijk licht binnen gelaten wordt, terwijl de inkijk minimaal is.


Gemotoriseerde Vouwgordijnen

Vouwgordijnen kunnen ook met electromotor en afstandsbediening vervaardigd worden. Naast het bedieningsgemak is dit ook ideaal voor vouwgordijnen die op grote hoogte geplaatst worden en ze zijn zeer kindvriendelijk gezien deze niet in de kettinkjes verstrengeld kunnen raken.

Bronnen:
Blinds & Shutters Magazine
Ezine Articles
Stores Bateaux