HomeKleurstalenPrijzenBestellen
EntRy Raamdecoratie - 0412-750331
Goedkope vouwgordijnen!

vouwgordijnen zelf maken

Het zelf maken van vouwgordijnen is zeker mogelijk en hoeft niet al te moeilijk te zijn. De essentie zit hem vooral in het op de goede hoogte en recht stikken van de tunnels. U zult merken dat als u ons plan van aanpak volgt, het maken van uw eigen vouwgordijn makkelijker is dan u denkt.

Bent u geïnteresseerd in onze stoffen of prijzen van o.a. losse ophijssystemen, klik dan op de knoppen hieronder.

Enkele typische vouwgordijntermen - balein: kunststof roede die in de tunnel geschoven wordt
- tunnel: gestikte opening in het paneel waar de balein ingeschoven wordt
- paneel: de stof waarvan de randen gezoomd zijn maar de tunnels nog niet gestikt zijn

Benodigdheden voor het maken van een vouwgordijn - een goed functionerende naaimachine (een gewone huishoudnaaimachine voldoet)
- stof, klittenband en garen passend bij de kleur van de stof
- de afmetingen van het te maken vouwgordijn
- een compleet vouwgordijnsysteem (ophijssyeem met koordjes, ketting, kettingverzwaarder, baleinen met ringetjes, onderlat en plafondsteunen)

Plan van aanpak

1) Opmeten van het te maken vouwgordijn
U begint natuurlijk met het opmeten van de maten van het vouwgordijn. De instructie voor het meten kunt u vinden op deze site : opmeten-en-monteren.

2) Berekenen van de maten
Om de hoogte van het paneel te bepalen moet u eerst weten hoeveel tunnels (en dus baleinen) er in het paneel komen. Voor zowel de breedte als de hoogte van de knipmaat moet er ook rekening gehouden worden met de zomen. De berekening van afmeting kunt u hier vinden: www.entry-vouwgordijnen.nl/EntRy.xls. U hoeft slechts de afmeting van het vouwgordijn in te voeren en u krijgt alle maten die u nodig heeft.

3) Knippen en stikken van zomen en tunnels

Knipmaat en zomen:
De knipmaat is de exacte maat waarop de stof geknipt dient te worden. De knipmaat is in de lengte en breedte 10 cm groter dan de uiteindelijke paneelafmeting, wat nodig is voor de zomen. De zomen links en rechts worden 2,5 centimeter. Maar omdat het een dubbele zoom is heeft u voor zowel links als rechts 5 centimeter nodig.
Voor de zoom met klittenband aan de bovenzijde heeft u 4 centimer nodig voor een dubbele zoom van 2 centimeter. Daarop wordt het klittenband gestikt. De onderzoom (waarin de onderlat komt) is een dubbele zoom van 3 centimeter. Uiteraard moet in deze zoom een uitsparing van ca. 4 centimeter gemaakt worden om de onderlat in te kunnen schuiven. Na het zomen is het paneel klaar.

Paneelafmeting:
De paneelafmeting is hoger dan het uiteindelijke vouwgordijn, omdat er 2,5 centimeter extra stof per tunnel nodig is. Bij de "plaatsing van de baleinen" ziet u de afstanden waarop de tunnels geplaatst dienen te worden, gerekend vanaf de bovenkant van het vouwgordijn. Dit is waar de naad van het bovenste deel van de tunnel komt. De tunnel beslaat 2,5cm stof en u stikt dus 1,25 centimeter breed. Op de meeste naaimachines valt dit af te lezen. Om de afstanden correct te houden stikt u eerst de bovenste tunnel, vervolgens de tweede, enz. Het is goed om telkens de hoogte van het paneel na te meten zodat u nog kunt corrigeren mocht een tunnel iets afwijken en het vouwgordijn te hoog of te laag uit komen.
Als u dit bouwplan volgt verkrijgt u een vouwgordijn dat in opgehesen toestand een mooi "trappetje" van de gevouwen stof laat zien.

Plaatsing koordrums:
Dit zijn de afstanden waarop de koordjes en de ringetjes moeten lopen. De koordrums zijn de rolletjes die de koordjes op- en afrollen. Deze kunt u met kleine schroefjes op de correcte afstanden fixeren. Het onderste ringetje is een eindring. U kunt met een knoopje in het koordje de koordjes in de eindring plaatsen. Het is belangrijk dat de knoopjes in elk eindringetje op dezelfde hoogte zitten. Is dit niet het geval dan zal het vouwgordijn scheef optrekken.

U kunt uw ophijssysteem natuurlijk zelf maken met plankjes, haakjes, katrolletjes, touwtjes en kikkertjes, welke bij de meeste bouwmarkten wel te verkrijgen zijn. Maar wilt u het gemak en uiterlijk van een degelijk ophijssysteem, dan kunt u deze altijd los bij ons bestellen.